Poniżej przedstawiamy często spotykane mity na temat GMO oraz krótkie ich wyjaśnienia. Pełne opracowanie tematu dostępne jest w języku angielskim w książce „GMO Myths and Truths” autorstwa Fagan J., M. Antoniou, C. Robinson, którą bezpłatnie można znaleźć na stronie http://gmomythsandtruths.earthopensource.org.
MIT: Inżynieria genetyczna jest po prostu rozwinięciem naturalnej hodowli.
PRAWDA: Inżynieria genetyczna różni się od naturalnej hodowli i stwarza specyficzne zagrożenia, np. poziomy transfer genów, wskutek czego transgeny mogą uciec do środowiska.
MIT: Żywność GM jest pod względem bezpieczeństwa ściśle (rygorystycznie) przetestowana i objęta regulacjami.
PRAWDA: Żywność GM jest pod względem bezpieczeństwa testowana przez firmy, które taką żywność zaprojektowały, zaś uregulowania wahają się od nieistniejących po słabe.
MIT: Przegląd Nicolia bierze pod uwagę ponad 1700 badań wykazując, że GMO są bezpieczne.
PRAWDA: Przegląd zawiera ważne pominięcia, nie udaje się mu wykazać, że GMO są bezpieczne oraz dostarcza dowodów na zagrożenia ze strony pewnych GMO.
MIT: Żywność GM jest bezpieczna dla spożywania.
PRAWDA: Badania wykazują, że żywność GM może być toksyczna, źródłem alergii lub cechować się niepożądanymi zmianami pod względem odżywczym.
MIT: Ci, którzy twierdzą, że żywność GM nie jest bezpieczna, opierają to na selektywnie wybranych danych, podczas gdy inne badania wykazują, że żywność GM jest bezpieczna.
PRAWDA: Jest bardziej prawdopodobne, że badania, które twierdzą, że zbiory żywności GM są bezpieczne, są powiązane z przemysłem, a stąd stronnicze.
MIT: Działacze anty-GMO w bogatych krajach podtrzymują głód u ludzi w biednych krajach poprzez odmawianie im zbiorów roślin GM.
PRAWDA: Kryzys żywnościowy w 2008 r. nie był spowodowany brakiem żywności GM, tylko nagłym wzrostem popytu na biopaliwa.
Dostęp do źródeł i tłumaczenie zawdzięczamy dr Jackowi Nowakowi.
Zdjęcie: PixaBay