EkoSmaki - Inicjatywa Edukacyjna na rzecz Diety Przyjaznej Środowisku

EkoSmaki - Inicjatywa Edukacyjna na rzecz Diety Przyjaznej Środowisku

Autor: ONAS
14 lutego 2024 / Fundacja Leonarda

W dynamicznie zmieniającym się świecie, gdzie coraz większą wagę przykłada się do ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju, pojawiają się nowatorskie projekty edukacyjne, które mają na celu promowanie odpowiedzialnego podejścia do konsumpcji. Jednym z takich przedsięwzięć jest projekt "EkoSmaki", zainicjowany przez Fundację Leonarda we współpracy z Vinci - Szkołą Twórczej Nauki. Inicjatywa ta skierowana jest do młodzieży w wieku 13 lat i starszej, oferując szereg bezpłatnych warsztatów poświęconych diecie przyjaznej środowisku.

Celem projektu "EkoSmaki" jest podniesienie świadomości ekologicznej młodych ludzi poprzez edukację na temat zrównoważonej konsumpcji żywności. Warsztaty mają za zadanie nie tylko przekazać wiedzę na temat zdrowego i świadomego odżywiania, ale także pokazać praktyczne sposoby na wprowadzenie zasad zrównoważonego rozwoju do codziennego życia.

Projekt składa się z kilku spotkań, z których każde poświęcone jest innemu aspektowi diety przyjaznej środowisku. Najbliższe, trzecie z nich, odbędzie się 15 lutego, w godzinach 18:00-21:00, w siedzibie szkoły przy ul. Dereniowa 3 w Warszawie. Podczas tego spotkania uczestnicy będą mieli okazję spotkać się z Agatą Szczebyło - doktorem nauk rolniczych, specjalistką w zakresie zrównoważonej konsumpcji żywności i aktywną współpracowniczką z organizacjami pozarządowymi. Tematem przewodnim warsztatów będzie poznanie roli, jaką w diecie przyjaznej środowisku mogą odegrać nasiona roślin strączkowych - niepozorne bohaterowie codziennego stołu.

Link do wydarzenia


/źródło grafiki: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555180585839/
 

Kolejne spotkanie zaplanowano na 22 lutego, również w godzinach 18:00-20:00. Jego prowadzącą będzie mgr Sylwia Pacyna-Szymańska, dietetyk i psychodietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. Sesja będzie skupiona na diecie planetarnej, promującej ograniczenie spożycia mięsa na rzecz produktów roślinnych, oraz na praktycznych aspektach takiego odżywiania.

Link do wydarzenia


/źródło grafiki: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555180585839/
 

Poza częścią edukacyjną, organizatorzy projektu "EkoSmaki" przewidują również czas na nieoficjalne spotkania. Po warsztatach uczestnicy będą mogli cieszyć się wegańskim poczęstunkiem, rozmowami i grami planszowymi. Jest to okazja do wymiany doświadczeń i pogłębienia wiedzy w mniej formalnej atmosferze.

Zainteresowani uczestnictwem młodzi ludzie powinni wysłać zgłoszenie na adres e-mail: fundacja@vinci.fm. Liczba miejsc jest ograniczona do 12 osób na warsztat, dlatego o udziale decyduje kolejność zgłoszeń.

Projekt "EkoSmaki" stanowi wyjątkową okazję do zgłębienia wiedzy na temat zrównoważonej diety i jej wpływu na środowisko. Jest to inicjatywa, która wyróżnia się na tle innych dzięki praktycznemu podejściu do tematu oraz zaangażowaniu w promowanie zdrowego stylu życia z poszanowaniem dla planety.


Więcej na temat Fundacji Leonarda i organizowanych przez nich wydarzeniach można dowiedzieć się na stronie:

Facebook - Fundacja Leonarda

 



Organizacje

Stowarzyszenie Kobiet "Miej Marzenia"

1. Aktywizacja i integrowanie lokalnej społeczności ze szczególnym uwzględnieniem środowiska kobiet,dzieci i młodzieży, 2. Popularyzacja różnorodnych dziedzin sztuki i nauki,...

Milickie Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci i Osób Niepełnosprawnych

MSPDiON to prężnie działająca, znana w całym kraju organizacja pożytku publicznego zatrudniająca ponad 200 osób, w tym sztab wykwalifikowanych specjalistów....

Ośrodek "Instytut Konfucjusza w Krakowie"

Celem działalności Instytutu Konfucjusza UJ  jest promowanie języka i kultury chińskiej. Wśród proponowanych zajęć znajdą Państwo kursy językowe oraz specjalistyczne,...


Informujemy, iż korzystamy z informacji zawartych w plikach cookies. Użytkownik może kontrolować pliki cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies